Kiekeboe Knuffels - Waarom dit spel heel serieus is voor baby's!

Gepost door Baby Voordeel op

Op zoek naar de beste spelletjes om met je baby te spelen? Kiekeboe, een gouwe-ouwe, is nog steeds een van de beste baby spelletjes ooit uitgevonden. En er bestaan nu zelfs Kiekeboe Knuffels om je baby het spel te kunnen laten spelen als jij heel even met wat anders bezig bent.

Een Kiekeboe knuffel is niet zomaar een leuke knuffel om je baby te laten lachen. Het Kiekeboe spel heeft een veel diepere functie namelijk! Naast een prachtige lach en het aanmaken van het geluksstofje endorfine, helpt dit spel met de ontwikkeling van diverse vaardigheden van je baby. In dit artikel vertellen we je alles over Kiekeboe Knuffels en hoe het spel je baby helpt.

Kiekeboe, het spel en de knuffels. 

Bijna elke keer dat je baby wakker en alert is (en goed uitgerust en gevoed!), is het een goed moment om Kiekeboe te spelen, of andere zachte interactieve spellen zoals "klap eens in je handjes". Sterker nog, hoe meer je baby oefent met spelletjes zoals Kiekeboe, spelletjes die visuele ontwikkeling, grof motorisch spel en sociale interactie combineren, hoe beter het is voor het groeiende babybrein.

Daarom is een Kiekeboe knuffel de ideale speelmaat van jouw baby. De Kiekeboe Olifant en Kiekeboe Beer zijn zeer populair, kinderen zijn er weg van!

Kiekeboe knuffels - Olifant & Beer

In onze webshop hebben we twee verschillende Kiekeboe knuffels: een Kiekeboe Olifant en een Kiekeboe Beer. Beide zijn even populair en geven uren speel plezier voor jouw baby. Ze spelen een muziekje af en spelen Kiekeboe totdat hun batterij op is! 

Kiekeboe Olifant

De Kiekeboe olifant speelt het Kiekeboe spel heel eenvoudig. Hij bedekt zijn ogen met zijn oren en zegt "where are you?". Al redelijk snel zwiept hij zijn oren weer in de lucht en roept "Kiekeboe!". Deze fluweel zachte knuffel is verkrijgbaar in onze webshop. Klik hier voor meer informatie over de Kiekeboe Olifant!! 

Kiekeboe Beer

De Kiekeboe Knuffel Beer doet zo goed als hetzelfde, maar dan met een doek. De armpjes van de beer gaan omhoog om zich te "verstoppen" en omlaag wanneer er Kiekeboe geroepen wordt. 

Ook deze Kiekeboe Knuffel is verkrijgbaar in onze shop. Voor meer informatie over de Kiekeboe Beer, klik dan hier! 

Het spel

Speel Kiekeboe door je gezicht met je handen te bedekken - baby’s zijn gefascineerd door gezichten en jouw kleine spruit kijkt liever naar je gezicht dan bijna al het andere ter wereld. Naarmate je baby groeit en het spel begint te 'pakken', probeer dan variaties op Kiekeboe: verberg een favoriet speeltje achter een kussen of deken en laat je baby het zoeken. Of probeer een stuk speelgoed gedeeltelijk onder een deken te verbergen en kijk of je baby er zelf naar zal reiken - als dat zo is, beloon dat dan met een grote "kiekeboe" en een gulle lach.

Baby’s worden gemakkelijk overweldigd, dus let op de signalen: als ze hun hoofd opzij draaien of schrikken van je 'boe', neem dan een pauze en of doe het rustiger aan.

Object Permanentie

De term "object permanentie" wordt gebruikt om het vermogen van een kind te beschrijven om te weten dat objecten blijven bestaan, ook al kunnen ze niet meer worden gezien of gehoord. Wanneer een object uit het zicht verdwijnt, raken baby's onder een bepaalde leeftijd vaak overstuur dat het item is verdwenen. Dit komt omdat ze te jong zijn om te begrijpen dat het object blijft bestaan, ook al is het niet te zien. 

Het spel Kiekeboe heeft betrekking op object permanentie. Object permanentie ontwikkelt zich meestal rond de 4 tot 5 maanden. Daarvoor geniet een baby misschien nog steeds van Kiekeboe, maar denkt dat je daadwerkelijk bent verdwenen wanneer je je handen over je gezicht legt of jezelf bedekt met een deken. 

Zijn je kinderen inmiddels een paar jaar oud? Verstoppertje werkt op precies dezelfde manier! Zodra object permanentie zich ontwikkelt, genieten ze ervan omdat ze wachten tot je uit de schuilplaats komt.

Wanneer te verwachten: Object permanentie ontwikkelt zich bij baby's vanaf de leeftijd van 4 tot 5 maanden, maar baby's van alle leeftijden spelen graag Kiekeboe, van pasgeborenen tot peuters. Kiekeboe knuffels zijn dan ook veel geziene knuffels in de box van een baby. 

Gezichtsuitdrukkingen leren door Kiekeboe

Kiekeboe is een vorm van wederzijds spel. Na 2 of 3 maanden beginnen baby's menselijke emoties te herkennen en erop te reageren. Je vertoont tekenen van gelukkige emoties wanneer je je handen verwijdert en "Kiekeboe!" roept. Je baby reageert dan met een glimlach of een schaterlach. Maar je baby lacht minder hard wanneer je gezicht weer verdwijnt. En wanneer je een negatief gezicht trekt, reageert de baby mogelijk ook negatief.

Kiekeboe Olifant of Kiekeboe Beer

Consistentie en onvoorziene omstandigheden

Het spelletje Kiekeboe versterkt ook de cognitieve vaardigheden van consistentie en onvoorziene gebeurtenissen. Het wordt op dezelfde manier gespeeld (consistentie) en de baby moet sociaal (onvoorzien) reageren zodat de ouders het kunnen voortzetten. De consistentie helpt je baby om belangrijke cognitieve verbanden te leggen. Van daaruit leert je baby hoe hij/zij op het spel moet reageren om het plezier voort te zetten. Hij of zij leert de rol zo goed dat hij/zij dat zal doen, zelfs als de andere speler geen vader of moeder is.

Gedeelde communicatie via Kiekeboe

In veel opzichten wordt Kiekeboe een gespreksvorm tussen jou en je kleintje. Naarmate je baby ouder wordt, wordt meedoen aan het spel een vorm van communicatie. Na verloop van tijd leren baby's ook zelf het gezicht van de kiekeboe-partner te bedekken en bloot te leggen. Hierdoor veranderen ze hun gedrag wat essentieel is voor alle sociale interacties en toekomstige leermomenten. Je baby ontwikkelt belangrijke sociale vaardigheden en geniet van wat quality time met jou. 

Wist je dat de leeftijd van je baby van invloed is op hoe ze Kiekeboe spelen?

0-3 maanden - Baby kijkt gewoon en kan glimlachen

3-6 maanden - Baby houdt visueel bij of je er nog bent 

6-9 maanden - Baby wordt nieuwsgierig en lacht omdat ze het spel leuk vinden en kan zelf Kiekeboe met de Kiekeboe knuffel spelen.

9-12 maanden - Baby imiteert je en gebruikt mogelijk vroege taal door "boo" te zeggen

12+ maanden - Baby kan het spel starten door hun ogen te bedekken

Kiekeboe is een belangrijk en serieus spel in het leven van een baby

We weten inmiddels maar al te goed dat Kiekeboe niet zomaar een grappig spelletje is om je baby te laten lachen. Hoe schattig de lach ook is, het is serious-business voor jouw kleine. Het spel is enorm eenvoudig om te spelen, maar om jouw baby vaker Kiekeboe te laten spelen zijn er lieve Kiekeboe knuffels die je baby helpen. 

Er zijn nog meer Kiekeboe knuffels

Wij zijn hard bezig om ons assortiment uit te breiden met meer Kiekeboe Knuffels! Houdt onze social media in de gaten voor meer informatie! 

Kortom, 

Op zoek naar de beste spelletjes om met je baby te spelen? Kiekeboe, een gouwe-ouwe, is nog steeds een van de beste babyspelletjes ooit uitgevonden. Waarom? Kiekeboe stimuleert de zintuigen van baby's, bouwt grove motoriek op, versterkt visuele ontwikkeling, stimuleert sociale ontwikkeling en, bovenal, prikkelt het gevoel voor humor. Bovendien leert Kiekeboe object permanentie: het idee dat hoewel ze iets niet kunnen zien (zoals je lachende gezicht), dat het nog steeds bestaat. Kies voor een Kiekeboe knuffel voor jou baby en weet zeker dat jouw kindje het beste spelletje leert. 


Deel deze postNieuwere Post →