Baby Speelmat - Welke kies je?

Gepost door Baby Voordeel op

Er zijn ontzettend veel verschillende baby-speelmatten op de markt. Het is dus niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet wanneer je de juiste speelmat voor jouw baby probeert te vinden. Ze hebben verschillende namen, maar worden voornamelijk baby speelmat, speelkleed of activiteit mat genoemd. 

Maar hoe kies je de juiste speelmat voor jouw kleine spruit? Hier zijn enkele goede tips voor het kiezen van de juiste speelmat voor je baby:

Veiligheid, veiligheid & veiligheid

Het is algemeen bekend dat veiligheid altijd de grootste zorg van elke ouder zal zijn. Het probleem is echter dat er zoveel verschillende veiligheidsnormen zijn in deze wereld - Amerikaans, Canadees, Europees, Japans, Koreaans, Australisch, Nieuw-Zeeland, enz. Geen enkel product is ooit ontwikkeld en gecertificeerd om aan al deze normen te voldoen, voornamelijk vanwege economische en technische redenen. En zelfs binnen een land zijn er meestal meerdere normen waaraan voor elk afzonderlijk product moet worden voldaan. 

Vuistregels voor het kiezen van de juiste baby speelmat

Om de zaken eenvoudig te houden, onthoud deze vuistregels in het algemeen: (i) vermijd Chinese merken indien mogelijk, maar “made in China” is prima, (ii) ga voor merken uit ontwikkelde landen. Je kunt natuurlijk nog steeds voor een Chinees merk gaan als je weet wat je koopt. 

Over het algemeen worden merken uit de VS, Europa, Japan, Korea, enz. als veilig genoeg beschouwd. Dergelijke merken zouden een streng intern kwaliteitscontrole-proces hebben opgelegd om de veiligheid en kwaliteit te waarborgen, ongeacht het land van fabricage. Een goed voorbeeld is Apple, wiens producten bekend staan ​​om hun kwaliteit en afwerking, hoewel ze meestal in China worden gemaakt.

Bij Baby-Voordeel.nl hebben een hoop artikelen het label “made in China”, maar zijn niet van een Chinees merk. Door onze jarenlange samenwerkingen en sterke connecties met leveranciers hebben wij enkel producten in onze webshop die voldoen aan de laatste Europese normen. 

speelmat baby

Nog steeds over veiligheid!

Wees niet verbaasd dat we het nog steeds over veiligheid hebben, aangezien veiligheid zo'n groot gebied bestrijkt. Je wilt niet dat je baby gewond raakt als hij op de speelmat ligt!

De speelmat moet dik en groot genoeg zijn om de baby's te beschermen, zelfs als ze struikelen (wat vaak voorkomt). Indien mogelijk moeten ze extra worden opgevuld om de val te dempen.

Als er ritsen worden gebruikt, moeten ze voor baby's worden verborgen achter een extra laagje stof. Als de speelmat wordt geleverd met speelgoed of activiteiten items, moeten ze veilig worden geplaatst, zonder kleine onderdelen.

De baby speelmatten van Baby-Voordeel.nl zijn minimaal 15 mm dik. 

Materialen in de baby speelmat

Er zijn zoveel verschillende soorten speelmatten, maar over het algemeen classificeren we ze als stoffen speelmatten, puzzel matten, zachte mat en ruimte-vouwmat.

Stoffen matten

Stoffen matten zijn gemaakt van kleding materialen. Ze bevatten vullingen die iedereen kent. Onnodig te zeggen dat stoffen speelmatten over het algemeen de veiligste zijn. Ze zij niet waterdicht zijn, tenzij ze speciaal zijn behandeld. 

De ronde speelmatten met dieren in onze webshop zijn allemaal stoffen matten. Ze zijn gemaakt van zacht katoen aan de buitenkant en hebben een dikke vulling van zacht polyester. 

Puzzel matten voor babies

Puzzel matten zijn algemeen bekend als ABC- of schuimmatten. Ze variëren enorm in prijsklasse en zijn meestal gemaakt van schuim met materialen zoals polyethyleen (PE) en ethyleenvinylacetaat (EVA). Zelfs binnen dezelfde PE familie kan de kwaliteit van de puzzel mat en prijsstelling drastisch variëren. Dit komt voornamelijk door factoren als de plastic eigenschappen, chemische samenstelling en productieproces. 

Zo zijn sommige puzzel matten kwalitatief matig en ruiken muffig (veilig?). Dat zijn de goedkope varianten en dit zijn de speelmatten die in het verleden voor veel gezondheidsproblemen zorgden! Let dus op het materiaal!

Andere puzzel matten zijn gemaakt van het duurdere EVA en zijn van de hoogste kwaliteit. Ze voldoen aan strenge veiligheidsnormen, veroorzaken geen gezondheidsproblemen en ruiken niet, zelfs niet wanneer je ze voor het eerst opent.

Als je voor een puzzel mat wilt gaan, is onze suggestie om die hogere kwaliteit EVA-matten te gebruiken die populair zijn in ontwikkelde landen zoals Japan en Europa. Wij hebben deze matten NIET in onze webshop omdat we (nog) niet de juiste kwaliteit hebben gevonden bij onze leveranciers. Zodra we ze hebben zullen we het laten weten in onze nieuwsbrief (schrijf je hier in als je op de hoogte wilt blijven).

baby speelmat

Zachte, plastic matten

Zachte matten zijn meestal gemaakt van PE, polyurethaan (PU), polyvinylchloride (PVC) of zelfs siliconen. PE- en PU-zachte matten zijn goedkoop, maar hun kleuren zijn niet zo rijk en hun oppervlakken zijn iets ruwer, dus je wilt misschien niet dat jouw baby erop kruipt. 

Naast PE en PU, zijn er PVC matten. PVC-matten zijn erg populair in Azie vanwege hun kleurrijke ontwerpen, educatieve waarden en gladde oppervlakken. Maar ze zijn duur en kunnen behoorlijk zwaar en omvangrijk zijn. En onbekend bij veel mensen, PVC-producten zijn echt slecht voor het milieu! En we hebben het niet eens over ftalaten/weekmakers! Heb je je ooit afgevraagd waarom PVC-matten amper verkrijgbaar zijn in Nederland? Daarom! 

Als laatste variant in de zachte matten zijn de siliconen matten. Deze speelmatten zijn de evolutie van PVC-matten! Ze hebben alle geweldige eigenschappen van PVC-matten, maar minus de negatieve. Siliconen speelmatten zijn kwalitatief beter, zachter, veiliger en zeer milieuvriendelijk. Maar ze zijn ook de duurste. 

Ruimte vullende vouw matten

Vanwege alle zorgen met PVC-matten zijn veel Koreaanse leveranciers van PVC begonnen met het maken van de zogenaamde vouwmatten, ook wel opvouwbare matten, ruimte vullende-matten, kamer-vouw-matten of eenvoudig vouwmatten genoemd. Vouwmatten zijn nu hét ding in Korea. Zoals de naam al aangeeft, kan de mat gemakkelijk worden opgevouwen. Hun oppervlakken hebben een PU-stof en zijn meestal verkrijgbaar in een primaire of pastel kleurcombinatie. 

Binnenin de matten zitten dikke stevige lagen PE-schuim. Sommige fabrikanten zijn ook begonnen met eenvoudige patronen op de vouwmatten. Vouw matten zijn veiliger en veel milieuvriendelijker dan PVC-matten, maar ze missen vaak educatieve waarden. 

Het veel lagere gewicht van de vouwmat is een andere reden voor zijn populariteit, omdat dit het zoveel draagbaarder maakt, zelfs als je ze van de ene kamer naar de andere wilt te verplaatsen.

Gezien al het bovenstaande en omdat we milieu-bewust zijn, raden we vouwmat aan als onze nummer 1 keuze, met de stoffen speelmat op de tweede plek. We zijn nog op zoek naar een leverancier die ze voor een betaalbare prijs naar Nederland kan versturen. Zodra we kwalitatief goede vouwmatten hebben zal je ze vinden in onze webshop. 

Passende speelmatten

Één van de belangrijkste redenen voor het kopen van een baby speelmat is om deze samen met een babygym te gebruiken. Je wilt er waarschijnlijk eentje kopen die bij de babygym past (qua kleur of style). 

Onze grijze baby speelmatten worden meestal gecombineerd met minimalistische babygyms. We hebben vooral de Scandinavische look&feel voor onze baby matten in onze webshop. Dit is zo gekomen door onze eigen style/smaak, maar ook omdat we op zoek zijn naar kwaliteit en de juiste leveranciers.

Grootte doet er toe! Maar dat geldt ook voor dikte!

Natuurlijk doet de grootte er toe! Onwijs! De speelmat moet ruim genoeg zijn zodat de baby erin kan rollen en spelen. Maar je moet ook rekening houden met de beschikbare leefruimte in je huis.

De afmeting van de baby speelmat wordt meestal gemeten in centimeters (cm) of millimeters (mm). Vertrouw niet op maat markeringen als S, M, L en XL, omdat dergelijke markeringen van verschillende leveranciers verschillende afmetingen betekenen. Ons advies is om altijd de daadwerkelijke maat van de speelmat te bevestigen alvorens te kopen om ongewenste misverstanden en frustratie te voorkomen.

En hoe kunnen we de dikte van de speelmat vergeten? Dikte is ook belangrijk! De speelmat moet immers dik genoeg zijn om de val van de baby te dempen. Het moet de kleine beschermen tegen het raken van de harde vloer. 

Maar hoe dik moeten we gaan? Het hangt er echt van af, omdat alle speelmatten anders zijn. Sommige zachte matten kunnen tot 40 mm dik worden, terwijl vouwmatten tot 42 mm dik gaan. Onze aanbeveling is dat alles rond de 10 mm voor zachte mat in het algemeen goed genoeg moet zijn. Onze zachte matten hebben een dikte van 15mm. 

baby speelmat

Het gewicht van de speelmat

Een standaard 15 mm PVC-mat is meer dan twee keer zo zwaar dan een standaard 40 mm (geen typefout hier!) vouwmat van dezelfde afmetingen (d.w.z. dezelfde lengte en breedte). Dat kan voor jou een belangrijke factor zijn bij het kiezen van de juiste speelmat. Door de veel zwaardere PVC-mat is hij minder draagbaar. Stel je voor dat je regelmatig een dikke mat van 10 kg van de ene kamer naar de andere moet dragen!

Educatieve waarden

De meeste speelmatten hebben een educatieve waarde, maar ze zijn misschien niet aantrekkelijk genoeg. Het tegenovergestelde is ook waar. Er zijn aantrekkelijke speelmatten die geen educatieve waarden hebben. 

De nieuwste PVC-matten gaan nog een stap verder en bieden unieke leerervaringen. Met speciaal ontworpen en gepatenteerde 'pennen' kunnen ze muziek afspelen, in meerdere talen spreken en zelfs verhalen vertellen en spelletjes spelen. Sommige bieden zelfs augmented reality (AR) leerervaringen die communiceren met je smartphones! Serieus, heb je dat nodig? Dergelijke matten zijn uiteraard ook erg duur. Onthoud altijd waarom je in de eerste plaats een speelmat nodig hebt.

Garantie / ondersteuning na verkoop

Sommige leveranciers en winkels staan ​​ruilen of terugbetaling toe binnen 5 dagen, op voorwaarde dat het item niet is geopend en nooit is gebruikt (maar er zijn incassokosten en administratiekosten). Wij zijn van mening dat dat wel heel strikt is en 5 dagen te kort is om een speelmat te kunnen beoordeling. Lees hier meer over ons retourbeleid.

Wat betreft de garantie bieden er maar heel weinig leveranciers goede garantie. In een aantal gevallen bieden de leveranciers mogelijk een garantie van 14 dagen tot 1 maand die alleen materiaal- en fabricagefouten dekt. Deze defecten moeten uiteraard door de fabrikant worden bevestigd. 

De garantie op een speelmat gekocht via onze webshop is 30 dagen, uiteraard ongebruikt. Wij werken alleen samen met leveranciers die de juiste garantie en kwaliteit geven, zodat wij zeker weten dat onze klanten er zo tevreden mee zijn en niet willen retourneren. Is er toch een fabricage fout gevonden in jouw speelmat? Klik dan hier voor ons retour beleid. 

Gemak

Met gemak bedoelden we:

- Hoe snel en gemakkelijk is de baby speelmat te monteren bij de eerste installatie?

- Is de baby speelmat snel en gemakkelijk op te vouwen voor opslag als je het niet langer nodig hebt?

- Hoe gemakkelijk is de speelmat schoon te maken en te onderhouden?

- Is de speelmat waterdicht?

- Hoe draagbaar en zwaar is het?

- Hoe gemakkelijk om het om de speelmat als een tweedehands item te verkopen op marktplaats?

baby speelkleed

Esthetiek - kleuren en patronen

Uiterlijk is de look&feel belangrijk. Je wilt dat de speelmat past bij de algehele leefruimte of de kinderkamer die je zorgvuldig voor je baby hebt ingericht! Wil je een felgekleurde speelmat om de baby te stimuleren? Of geef je de voorkeur aan lichtere, houten of pastelkleuren? Hoe zit het met design? En heb je de voorkeur voor eco-vriendelijke speelmatten of niet? 

Conclusie 

Er zijn een hoop zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een speelmat voor jouw baby. Om dit artikel nog even op te sommen: veiligheid, materialen, grootte, dikte, educatieve waarde, garantie van leverancier, gemak en esthetiek. We wensen je veel succes bij het vinden van jouw toekomstige speelmat voor jouw babyHoewel het ons doel is om ouders te informeren hoe ze de juiste producten kunnen kopen die geschikt zijn voor hun dierbaren, houd er rekening mee dat de tips hier voornamelijk onze persoonlijke meningen zijn en niet bedoeld zijn om beschuldigingen of insinuaties van welke aard dan ook tegen individuen of bedrijven te uiten. Deze tips kunnen als goed startpunt worden gebruikt. Denk goed na of de tips logisch zijn, doe je eigen onderzoek en gebruik je eigen oordeel voordat je een speelmat koopt.


Deel deze post← Oudere Post Nieuwere Post →