Baby Speelkleed - Alles dat je moet weten vóórdat je koopt

Gepost door Baby Voordeel op

Tijdens het eerste levensjaar van je baby zul je veel tijd besteden aan het vasthouden van je kleintje. Maar er komt een tijd dat uw baby meer nodig heeft dan inbakeren en wiegen, en de tijd zal eerder komen dan u denkt. Een baby speelkleed biedt de oplossing!

Wanneer uw baby klaar is om langs uw armen te bewegen en door te gaan naar de volgende fase van hun ontwikkeling, kan een baby speelkleed (met of zonder babygym) een slimme investering zijn. Naarmate uw baby groeit, kan het veel vitale gebieden van hun ontwikkeling stimuleren, en het is natuurlijk een leuke manier voor hen om hun onafhankelijkheid uit te oefenen.

  Baby Speelkleed

Waarom is een baby speelkleed belangrijk?

Baby speelkleden bieden tal van voordelen en dienen een zeer belangrijk doel, namelijk om de ontwikkeling van uw baby te stimuleren. Een speelkleed en interactief speelgoed helpt ouders met het ‘vermaken’ van hun hartendief. Baby's kunnen zich snel vervelen en als ouder kan het vermoeiend zijn als enige bron van vermaak! 

Speelkleden kunnen iets zijn waar een kind graag mee speelt en op eigen houtje speelt of met een ouder. Het is hun eigen veilige speelplekje

Het is ook een stuk gezonder en veiliger voor een jong kind om op een speelmat te liggen dan op de vloer. Vloeren zijn vaak koud en hard, en nog belangrijker, het zijn niet de meest hygiënische plekken. Denk aan de kleine vingertjes die van de vloer direct naar de mond gaan. Het immuunsysteem van een baby is nog lang niet genoeg ontwikkelt en met een in de machine wasbare speelmat kan uw kind veilig op de grond liggen. En wanneer je een erg harde vloer hebt, is een zachte en dikke speelmat ook veel comfortabeler voor hen.

Maar natuurlijk zijn activiteitenmatten ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van vaardigheden en capaciteiten. Denk bijvoorbeeld aan het volgende. Door uw baby een minuut of twee per keer op zijn buik te leggen, waarbij u een of twee keer per dag twee of drie minuten per keer opbouwt. Dit zal helpen hun nekspieren te ontwikkelen ter voorbereiding op kruipen en uiteindelijk lopen. Lees hier meer over deze methode. Rol ze vervolgens op hun rug zodat ze kunnen spelen met het speelgoed dat aan de bovenkant van de babygym naar beneden hangt. Deze moedigt hen aan om uit te reiken, tegen het speelgoed te meppen, eraan te trekken en te onderzoeken wat ze kunnen doen, waarbij ze hand-oogcoördinatie ontwikkelen, evenals gewrichts- en spierkracht in hun armen.

Met een reeks kleuren, materialen, geluiden en texturen helpt een speelkleed uw kind maandenlang bezig te houden en helpt het hen om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen door middel van spel en verkenning. Als u het speelgoed af en toe kunt verplaatsen en herschikken, krijgt uw kind nieuwe dingen om uit te proberen.

Voordelen van een baby speelkleed

Hier zijn zes voordelen van het gebruik van een baby speelkleed voor de kleinste leden van uw gezin:

1. Het verbetert de hand- en oogcoördinatie en motorische vaardigheden

Tijdens het eerste jaar van het leven van uw baby zullen ze veel nieuwe vaardigheden ontwikkelen, en u kunt ze helpen door manieren te bieden om hun ontwikkeling te stimuleren. Een speelkleed (met of zonder babygym) is zo’n manier.

De speciaal voor zuigelingen gemaakte speelmatten en babygyms zijn voorzien van voorwerpen waar uw baby naar zal grijpen. Op een enkel speelkleed kan je bijvoorbeeld een rammelaar neerleggen waar ze naar kunnen grijpen. Als je ervoor kiest om een enkel ​​baby speelkleed te gebruiken, kun je de baby dingen geven om het grijpen te bevorderen, zoals een favoriete rammelaar, een knuffeltje, of bijvoorbeeld bijtringen. Het is aan te raden om hier als eerste mee te beginnen, vóórdat je een babygym gebruikt.

Als uw baby begint te grijpen, draaien en trappen, zullen ze hun hand-oogcoördinatie en motorische vaardigheden ontwikkelen. Een babygym is dan de volgende stap! Een speelkleed met een babygym is meer interactief en verbetert de hand-oogcoordinatie sneller. Er zijn modellen met kleine hangende voorwerpen die je baby kan vastpakken. Je vindt deze interactieve babygyms hier. 

2. Het stimuleert de zintuigen van de baby

Een goed baby speelkleed met babygym gebruikt contrasterende kleuren om de aandacht van de baby te trekken. Vetgedrukte patronen stimuleren de visuele ontwikkeling. En dan hebben we het niet perse over schreeuwende kleuren die niet bij uw interieur passen. Zwart-witontwerpen zijn ook een goede keuze omdat het contrasterende tinten zijn, die een van de eerste patronen zijn die baby's zullen opmerken. 

Heldere, levendige kleuren zijn uiteraard ook aantrekkelijk voor je baby, maar het maakt dus voor de ontwikkeling van uw baby niet uit. 

Naast de visuele ontwikkelingen zal je baby zijn auditieve vaardigheden verbeteren. Ze luisteren naar de geluiden die worden gemaakt wanneer ze rammelen, knijpen, trekken of schoppen tegen de verschillende speeltjes, stoffen en hulpstukken.

En daar bovenop biedt een speelgym sensorische stimulatie met diverse texturen die uniek en interessant aanvoelen voor kleine vingers. Een zacht baby speelkleed is, net als hun bedje, één van de eerste texturen die ze veelvuldig voelen en herkennen. 

 

3. Interactie

Tijdens de eerste weken thuis is uw baby meer dan tevreden met inbakeren en vasthouden. Maar al snel zullen ze meer nodig hebben om ze bezig te houden en aan hun behoeften te voldoen. Een speelkleed met babygym is een spannende en leuke afwisseling waarmee uw baby zijn/haar brein stimuleert, wat een essentieel onderdeel is van hun ontwikkeling.

Het geeft ouders ook de mogelijkheid voor interactie met hun kleintjes. Neem de tijd om bij ze op het speelkleed te zitten en wijs op de verschillende soorten personages die worden weergegeven en geluiden die de babygym maakt. Gebruik deze gelegenheid om de taal en communicatie tussen ouder en kind te versterken.

4. Een speelkleed voor een baby verhoogt cognitieve ontwikkeling

Naast het ontwikkelen van de zintuigen en motorische vaardigheden van een baby, helpen baby speelkleden en babygyms ook bij de intellectuele ontwikkeling. Ze illustreren oorzaak en gevolg en vergroten de kennis van patronen, kleuren, vormen, geluiden, verbeeldingskracht en zelfontdekking. Deze zijn essentieel voor de cognitieve ontwikkeling van uw baby.

Wanneer ouders en verzorgers een babygym gebruiken om taal en communicatie te stimuleren, kan dit ook de hersenkracht ten goede komen. Daarbij voeden babygyms de natuurlijke, aangeboren nieuwsgierigheid die cruciaal is voor het oplossen van problemen en kritisch denken gedurende hun hele leven.

5. Moedigt vrijheid en onafhankelijkheid aan

Het duurt niet lang voordat je merkt dat je baby actiever wordt en minder slaapt. Zuigelingen hebben de vrijheid nodig om te bewegen en hun onafhankelijkheid uit te oefenen. Een speelgym geeft ze een veilige plek om ze te laten schoppen, draaien en rollen. Het moedigt babys aan om uit te vinden hoe te bewegen en met hun eigen wil een beslissing kunnen maken. Het klinkt raar, maar een baby maakt al vroeg de keuze of ze met de gele bal of met de rode driehoek willen spelen. De uitvoering van die keuze wordt bevorderd door een baby speelkleed met babygym. 

Het geeft hen de vrijheid om keuzes te maken en hun energie los te laten van anderen. Dit is van cruciaal belang om uw baby te helpen zelfverzekerd te zijn, zonder al te veel gehecht te zijn aan mama en papa. 

6. Handig om mee te nemen naar vrienden en familie

Een van de geweldige eigenschappen van een baby speelkleed en babygym is hoe handig ze zijn. De zachte speelmat en opzetstukken kunnen gemakkelijk worden ingepakt en bijna overal worden neergezet.

Baby speelkleden en babygyms zijn compact, lichtgewicht en draagbaar, in tegenstelling tot andere baby benodigdheden, zoals de box, wipstoeltjes en schommels. Toch zijn speelkleden in staat om net zoveel entertainment te bieden als deze zwaardere en grotere items die niet altijd kunnen gaan waar je ook bent. Laat staan dat je genoeg ruimte in de auto hebt om alles mee te sleuren. 

Waar moet je op letten voordat je een speelkleed koopt? 

Er zijn een hoop details die je over het hoofd ziet als je een speelkleed koopt voor een baby. De belangrijkste details zijn als volgt: 

  • De grootte van het baby speelkleed
  • De dikte van het baby speelkleed
  • Aanwezigheid van ritsen in het speelkleed
  • Materiaal (katoen, wol, syntetisch of iets anders?) 
  • Makkelijk op te bergen of op te vouwen?  
  • Educatief of niet? 

We schrijven er uitgebreid over in dit artikel: Waar moet je op letten vóórdat je een speelkleed koopt voor jouw baby? 

Is uw baby klaar voor een eigen speelgym?

U vraagt ​​zich misschien af wanneer het tijd is om een ​​speelgym voor uw baby te kopen. Aangezien de meeste babygyms met een zachte speelmat komen, kunt u uw baby er comfortabel mee laten beginnen zodra ze niet meer tevreden zijn met alleen vastgehouden en ingebakerd te worden. Je merkt dit aan hun grijpgedrag en bewegelijkheid. 

Professionals zeggen dat dit meestal plaats vindt als uw baby tussen de zes en acht weken oud is. Dan zijn ze waarschijnlijk klaar voor een paar minuten speeltijd per dag.

Baby Speelkleed met dieren

De ontwikkeling en het geluk van uw baby kunnen worden verbeterd met veilige babyproducten van hoge kwaliteit. Een speelgym is een van de items die jou en je baby het eerste levensjaar kunnen helpen. Het biedt stimulatie, leermogelijkheden en activiteiten die uw baby nodig heeft.

In het assortiment van Baby-voordeel.nl vindt u diverse speelkleden, voornamelijk met dieren. Ze zijn al jaren een veel gekocht product in Nederland en Belgie en dus goed getest. Deze baby speelkleden zijn extra dik en zijn van hoogwaardige kwaliteit (EN-71 standards). Ze zijn allemaal zwart-wit, zacht en groot (90 cm). We zien ze vaak terug in babyshoots / new born fotografie als accesoire. Bekijk de baby speelkleden met dieren hier!

De leukste en diktste speeldkleden voor baby's!


Deel deze post← Oudere Post Nieuwere Post →